Zelf aan de slag met
LinkedIn?
Goed idee! Neem contact op via onderstaand formulier,
dan kijken we samen waar voor jullie de kansen liggen.
Liever direct contact?
‘Met trots kan ik mededelen dat…’. Vul op de puntjes een willekeurige baanwissel, promotie of afgerond project in en je hebt, volgens een aantal LinkedIn-sceptici, een nauwkeurige dwarsdoorsnede van het platform. Toegegeven, tot een aantal jaar geleden was dit inderdaad de strekking van een groot deel van de posts op LinkedIn. Ik was er zelf ook niet bepaald weg van.
Maar, net als alle andere social media is LinkedIn aan het veranderen. Steeds vaker biedt LinkedIn kansen, met name voor B2B-bedrijven. Dat betekent: fan van LinkedIn of niet, in 2023 wordt LinkedIn misschien wel belangrijker dan ooit. In dit artikel geven we je 3 redenen waarom dit zo is en waarom je direct met LinkedIn aan de slag moet.
De bovenstaande kop is meteen de reactie die veel mensen geven als ze horen hoeveel gebruikers LinkedIn eigenlijk heeft. In het landschap aan social media wordt LinkedIn wegens zijn zakelijke karakter zelfs vaak niet eens als sociaal platform genoemd. Toch doet het niet enorm onder voor ‘de grote jongens’ als Facebook, Instagram en YouTube. Sterker nog: waar het aantal gebruikers van deze social media een plafond lijkt te raken, blijft LinkedIn gestaag stijgen.
Hoeveel gebruikers het dan precies zijn? 5 miljoen, alleen al in Nederland. Wereldwijd zijn dat er zelfs 675 miljoen. Van de Nederlandse gebruikers zijn er 1,2 miljoen gebruikers die LinkedIn dagelijks gebruiken. Dat is een stijging van maar liefst 8% ten opzichte van vorig jaar. Wat LinkedIn naast de groei van het platform met name interessant maakt, is de gemiddelde gebruiker. De gemiddelde leeftijd van LinkedIn-gebruikers is 41 jaar en maar liefst 50% van de gebruikers heeft een bachelor- of masterdiploma op zak. Een dergelijke doelgroep is natuurlijk hoogst interessant voor bedrijven die hun producten of diensten willen promoten.
Samengevat is LinkedIn dus nog altijd een groeiend platform met een interessante doelgroep voor B2B-bedrijven. Maar wat maakt nou dat LinkedIn nog altijd groeit en dat het platform in 2023 belangrijk gaat zijn?
LinkedIn blijft een plek waar professionals updates delen over hun carrière en dat zal waarschijnlijk ook nog wel een tijdje zo blijven. Maar de ruimte voor dit soort posts wordt steeds vaker ingeruimd voor het delen van kennis. Als je het mij vraagt is dat een hele goede ontwikkeling, omdat het perfect aansluit bij de veranderende behoefte van de doelgroep. LinkedIn wordt steeds minder gebruikt als een digitaal CV en portfolio, maar steeds meer als een plek om kennis te delen. Vanuit deze behoefte gaan gebruikers ook het platform op: om kennis op te doen en een netwerk op te bouwen vol met kennishouders.
In deze behoefte schuilt de kans voor B2B-bedrijven. Wanneer je jezelf profileert als kennishouder en regelmatig op de tijdlijn van jouw doelgroep verschijnt, zal je snel naamsbekendheid opbouwen en zal je jouw bereik zien groeien. Dit verschijnen op de tijdlijn kan op twee manieren: door organisch (lees: onbetaald) berichten op jouw bedrijfspagina te delen of door een advertentiecampagne (betaald) te lanceren.
Beide manieren zijn goed en sluiten elkaar niet uit. Integendeel: wanneer je zowel organisch als betaald aan de slag gaat, zal je het snelst resultaat zien. Door organisch te posten vergroot je namelijk het aantal volgers, daarmee ook jouw bereik en profileer je jezelf als kennishouder. Dit vormt de social proof die nodig is om vervolgens met een overtuigende campagne de leads te ‘verzilveren’.
De ontwikkelingen op hun eigen platform blijft bij LinkedIn ook niet onopgemerkt. De shift naar het kennisplatform maakt dat LinkedIn nieuwe functies introduceert om het delen van kennis makkelijker te maken. 3 functies die LinkedIn al geïntroduceerd heeft of nog gaat introduceren zijn:
– Gestandaardiseerde functietitels: binnenkort geen wildgroei aan functietitels meer. Op basis van jouw gekozen branche of bedrijfstak kan je kiezen uit verschillende functietitels. Het voordeel hiervan? Betere vindbaarheid voor jou als professional én kennishouder. Ben jij op zoek naar thought-leaders binnen een bepaalde branche? Eén zoekopdracht op een specifieke functietitel brengt ze binnenkort allemaal naar boven.
– Posts inplannen: een functie waar al lang naar uitgekeken wordt. Posts inplannen binnen LinkedIn maakt het makkelijker om consistent aanwezig te zijn voor jouw doelgroep. Plan periodiek een X aantal posts in, LinkedIn doet de rest.
– Nieuwsbrief binnen LinkedIn: de meest duidelijke hint dat LinkedIn naar een kennisplatfom gaat, is de toegevoegde nieuwsbrief binnen LinkedIn. Het voordeel ten opzichte van de traditionele nieuwsbrief, is dat een LinkedIn-gebruiker al met ‘de juiste bril’ op het platform zit. De kans dat jouw met bloed-zweet-en-tranen-geschreven nieuwsbrief ongelezen in de prullenbak beland, is hier een heel stuk kleiner.
Afbeelding: screenshot LinkedIn nieuwsbrief inschrijving
Allemaal tools die het je makkelijker maken om het maximale uit LinkedIn te halen. Natuurlijk zal het hier niet bij blijven; LinkedIn heeft nog een hoop ontwikkelingen in de pijplijn, die waarschijnlijk ook in het kennisdeling-straatje zullen liggen.
Misschien wel de sterkste ontwikkeling is de humanisering van het platform. Niet alleen op LinkedIn is deze ontwikkeling gaande. De opkomst van social apps als TikTok en BeReal onderstreept het feit dat authenticiteit op social media steeds belangrijker wordt. Deze trend is overgewaaid naar LinkedIn en wordt op verschillende manieren duidelijk.
Aan de commerciële kant is deze trend duidelijk merkbaar. Steeds meer bedrijven en dienstverleners beseffen zich dat de strijd om de klant lang niet altijd meer op prijs of kwaliteit beslist wordt. De mensen achter het bedrijf worden steeds belangrijker in de besluitvorming en krijgen daarom ook vaker een podium op LinkedIn. Daar heb je misschien zelf ook al wel wat voorbeelden van gezien. Denk aan posts over bedrijfsborrels of persoonlijke verhalen. Kortom: ‘mensen doen zaken met mensen’ is niet eerder zó van toepassing geweest. Aan de recruitmentkant is dit niet anders. Salaris, vakantiedagen en arbeidsvoorwaarden verliezen het steeds vaker van ontwikkelingsmogelijkheden en persoonlijke groei. Ook in de strijd om personeel wordt authenticiteit dus steeds belangrijker. Waar sta je voor als bedrijf en wat is jullie verhaal?
Kortom: persoonlijkheid voert de boventoon op LinkedIn, zowel bij persoonlijke accounts als bij bedrijfsprofielen. Tijd dus om je gezicht te laten zien op LinkedIn en verhalen te delen; een belangrijke factor om klanten aan te trekken en bovenal te binden.
Een groeiend zakelijk platform die steeds meer ruimte laat voor kennisdeling en interactie, dat is muziek in de oren voor iedere B2B-ondernemer of -marketeer. En het mooiste: dit is geen toekomstmuziek, maar deze ontwikkeling is nu aan de gang. Dat betekent dat dit hét moment is om met LinkedIn aan de slag te gaan wanneer je dat nog niet doet. De tools staan klaar en de timing is goed. Dus pak een kop koffie, zet wat contentideeën op papier en pak dat podium!
Geen idee over welke content je kan plaatsen, of heb je hulp nodig bij LinkedIn? BURO210 helpt je graag. Neem contact op via onderstaand formulier!
Goed idee! Neem contact op via onderstaand formulier,
dan kijken we samen waar voor jullie de kansen liggen.
Liever direct contact?