Experimenteren kun je leren: zo verbeter je systematisch jouw website

Je ziet het misschien niet zo, maar: jouw website is jouw nummer 1 online verkooptool. Het zou enorm zonde zijn als je die niet optimaal inzet. Daarom is het belangrijk om constant te testen met jouw website. In deze blog lees je hoe je dit systematisch aanpakt.

Het is zaterdagmiddag. Je loopt met je partner door de stad. Het doel? Nieuwe kleding om de kledingkast een flinke update te geven. Dus daar ga je: winkel in, winkel uit. Je kent inmiddels een handjevol plekken waar je regelmatig leuke kleding vindt. Logischerwijs start je dus met een bezoekje aan deze winkels. Na enkele uren is je missie volbracht: 6 winkels bezocht, voldoende kleding aangeschaft bij 2 van de winkels. En, als klap op de vuurpijl, een hotdog voor de weg terug. Lekker!

Voldaan van de hotdog schiet er op de snelweg een gedachte door je hoofd: waarom koos ik ervoor om bij precies deze 2 winkels te kopen? Waarom niet bij die andere 4? Hadden zij simpelweg een minder leuke collectie, of is er iets anders waardoor je beïnvloed bent? Spoiler alert: los van alle situationele factoren die een rol kunnen spelen, is de kans ook zeer aanwezig dat je door andere factoren beïnvloed bent. In deze blog vertel ik je meer over deze factoren en hoe je zelf bezoekers van jouw website kunt beïnvloeden.

Conversie optimalisatie: een korte introductie

Je hebt het misschien niet altijd door, maar er worden constant verwoede pogingen gedaan om jouw aandacht te trekken en je keuzes te beïnvloeden. Van de inrichting van de supermarkt tot het trillen van je telefoon: overal om je heen worden beïnvloedingsprincipes toegepast. Websites zijn geen uitzondering: ook online zijn mensen constant bezig om ervoor te zorgen dat jij sneller de gewenste acties uitvoert. De mensen die zich hiermee bezighouden, zijn CRO-specialisten. CRO staat in dit geval voor Conversion Rate Optimization, wat inhoudt dat je probeert het percentage bezoekers dat de gewenste actie op jouw website uitvoert te verhogen.

Waarom is CRO belangrijk?

Het belang van CRO laat zich gemakkelijk uitleggen aan de hand van het kledingwinkelvoorbeeld. In dit voorbeeld kocht de persoon bij 2 van de 6 winkels, wat tegelijkertijd betekent dat hij de andere 4 oversloeg. Als we ervan uitgaan dat iedere kledingwinkel een net zo leuke collectie heeft en geld geen rol speelt, zijn er dus andere factoren die de keuze beïnvloeden. Denk hierbij aan de muziek in de winkel, de service van de medewerkers, de presentatie van de kleding, de plek van de pashokjes en de kassa… allemaal factoren die de keuze kunnen beïnvloeden.

Als dat beïnvloeden op de juiste manier gebeurt, dan kan dat een grote positieve impact hebben. Want stel dat je 200 bezoekers op een dag hebt, maar dat er in plaats van 10% zelfs 20% een aankoop doet? Juist: dan verdubbelt je omzet!

Hoe pas je CRO toe?

De titel zegt het eigenlijk al: experimenteren, experimenteren en nog eens experimenteren! Dat is waar CRO-specialisten zich dagelijks mee bezig houden en hoe ze CRO toepassen. Voorbeelden van experimenten die deze specialisten uitvoeren, zijn:

– Zorgt een andere kleur button voor meer klikken?
– Wordt het formulier vaker ingevuld als we de invulvelden niet onder elkaar, maar naast elkaar zetten, zodat het formulier korter oogt?
– Begrijpen mensen bepaalde onderdelen op de website, of scheppen deze onderdelen eigenlijk alleen maar onduidelijkheid?

De oplettende lezer heeft misschien al een verschil gezien tussen deze 3 voorbeelden. De eerste twee voorbeelden zitten namelijk op een ander niveau dan het laatste voorbeeld. Waar de eerste 2 voorbeelden op overtuigingsniveau zitten, zit het laatste voorbeeld op het niveau van gebruiksvriendelijkheid.

Houdt een CRO-specialist zich bezig met al deze verschillende niveaus? Jazeker! Sterker nog: in totaal zijn er door Gijs Wierda 5 verschillende niveaus benoemd die samen de conversie-optimalisatie-piramide vormen. De 5 verschillende niveaus zijn:

1. Functionaliteit
2. Toegankelijkheid
3. Gebruiksvriendelijkheid
4. Intuïtief
5. Overtuigend

CRO-piramide Gijs Wierda
De conversie-optimalisatie piramide. Bron: Gijs Wierda

Toegegeven: de leukste experimenten bevinden zich in de bovenste twee lagen van de piramide. Het is echter belangrijk om eerst goed te scoren op de onderste lagen van de piramide voordat je begint aan de experimenten waar je als CRO’er graag mee aan de slag wilt.

Handige CRO-tools

Ben je overtuigd geraakt van de kracht en het belang van CRO en wil je er graag zelf mee aan de slag? Dan kan je gebruik maken van een aantal handige tools om data te verzamelen en experimenten uit te voeren. Hieronder alvast een aantal tips:

Google Analytics

Soms misschien onderschat, maar Google Analytics blijft een enorm handige tool om slecht presterende pagina’s op jouw website te bepalen. Sessieduur, tijd op een pagina, uitstappercentages en nog vele andere statistieken geven je een beeld van waar zich problemen voordoen op jouw website. Pagina’s die slecht presteren op de voor jou belangrijke statistieken vragen om een verdere analyse!

Hotjar

Door het gebruik van Hotjar krijg je interessante informatie over het gebruik van een specifieke pagina. Denk hierbij aan waar bezoekers klikken, tot hoe ver ze scrollen, waar hun muis naartoe beweegt en zelf volledige sessie-opnames van gebruikers. Wanneer je met Analytics hebt achterhaald welke pagina’s slecht presteren, kan je vervolgens met Hotjar erachter komen wat de slechte resultaten veroorzaakt.

Google Optimize (let op: stopt per 30 september 2023)

Met Google Optimize maak je a/b-tests voor jouw website. Wanneer je met Hotjar de mogelijke oorzaak van de slechte pagina-prestaties hebt gevonden, kan je met Google Optimize testen of een andere variant van de pagina beter werkt. 50% van jouw pagina-bezoekers krijgt de oorspronkelijke variant te zien, de andere 50% krijgt de nieuwe variant te zien. De resultaten van de test wijzen uit of jouw hypothese aangenomen kan worden. Let op: Google Optimize verdwijnt per 30 september 2023. Er zijn gelukkig veel tools die als vervanging voor Optimize kunnen dienen, zoals Convert, VWO, Optimizely en Adobe Target.

Start met testen!

Hopelijk staat je na het lezen van deze blog niets meer in de weg om aan de slag te gaan met conversie optimalisatie. Dus: bepaal de hypotheses die jij wilt testen, kies een tool waarmee je deze test het beste kunt uitvoeren en ga aan de slag! Na het uitvoeren van enkele tests en experimenten zal je er steeds meer handigheid in krijgen en zal je versteld staan van sommige resultaten.

Toch na het lezen van deze blog nog vragen of hulp nodig met het opzetten van experimenten? Geen probleem, we helpen je natuurlijk graag! Vul het onderstaande formulier in en we gaan voor je aan de slag!

Zelf aan de slag met
conversie optimalisatie?

Goed idee! Neem contact op via onderstaand formulier,
dan kijken we samen waar voor jullie de kansen liggen.
Liever direct contact?

info@buro210.nl  0182 – 34 28 08