
Als (online) marketeer is data ontzettend belangrijk. In het verzamelen van data is Google Analytics de beste vriend van veel marketeers. Toen Google aangaf dat Google Analytics een update gaat krijgen en we overgaan op ‘het nieuwe Google Analytics’, was er dus ook best wel even paniek in marketingland. Wat gaat er precies gebeuren? Wat heeft het voor gevolgen voor mijn bedrijf of mijn klanten? In dit artikel leggen we het je uit. We bespreken wat er gaat veranderen in de update naar Google Analytics 4 en wat je moet doen om met de grootste veranderingen om te gaan.
Het nieuwe Google Analytics is dus Google Analytics 4. In de bèta-versie, die sinds 2019 beschikbaar is, heette dit nog App & Webproperty. De naam geeft al een beetje weg wat je met GA4 kan doen, namelijk het meten van data van zowel apps als websites (of allebei!) op één plek. Met het ‘oude’ Google Analytics was dit nog niet mogelijk; hiermee kon je enkel data van je website of app meten binnen een ‘property’. Een property is een verzamelplaats waar online gegevens naartoe worden gestuurd om te worden verwerkt in Google Analytics. Tot voor kort bestond er dus een aparte property voor de website en een aparte property voor de app. Met Google Analytics 4 worden deze 2 losse property’s gecombineerd tot één property.
Het korte antwoord: nee. Dit is ook meteen de reden waarom de naam niet App & webproperty’s is gebleven. Dit suggereert dat je deze versie van Google Analytics alleen kan gebruiken wanneer je zowel een app als een website hebt. Dit is niet het geval: ook voor bedrijven die enkel een website (of enkel een app) hebben is Google Analytics 4 geschikt.
Allereerst verandert het datamodel. Waar Universal nog gebruik maakte van een session-based model maakt GA4 gebruik van een event-based model. In Jip en Janneke taal: niet de sessie van de websitebezoeker, maar de dingen die de websitebezoeker doet op je website zijn leidend bij de metingen. Dit is vooral belangrijk omdat er steeds meer ‘one-page websites’ komen. Dit zijn websites die slechts uit één pagina bestaan. Op deze pagina kan een bezoeker waarschijnlijk heel veel belangrijke acties uitvoeren op een gebruiksvriendelijke manier. Helaas werd dit door Universal Analytics niet altijd op waarde geschat, omdat de manier van data meten dit slechts beperkt mogelijk maakte. Binnen GA4 staat het meten van waardevolle acties juist centraal. We meten geen sessies of paginaweergaven, maar we meten vooral ‘events’. Met dit datamodel ben je dus een stuk beter voorbereid op de toekomst.
Een bijkomend voordeel van event-driven metingen, is dat we binnen GA4 doelgroepen kunnen aanmaken op basis van deze events. Wanneer bijvoorbeeld 1000 bezoekers een bepaalde serie aan events heeft uitgevoerd op jouw website, kan je deze bundelen en opnieuw bereiken met jouw campagnes. Dit zijn ten slotte de bezoekers waarvan je weet dat ze interesse hebben in en interactie hebben met jouw content. Ook niet onaardig: binnen GA4 is het mogelijk om een voorspellende doelgroep te maken, op basis van de data over gebruikers die een event hebben uitgevoerd. Zo kan Google een doelgroep aanmaken van mensen die lijken op de 1000 bezoekers uit het vorige voorbeeld. Zo retarget je niet alleen jouw doelgroep, maar boor je ook een nieuwe klantgroep aan.
Cross-platform is finally here! Door het meten van verschillende identiteitsruimten (gebruikers-ID’s, Google-signalen en Apparaat-ID) en deze te combineren krijg je inzicht in de verschillende platformen die mensen gebruiken. Hierdoor wordt het ook makkelijker om het aantal unieke gebruikers te meten. Je krijgt daarnaast inzicht in welk apparaat vaak leidt tot een conversie en op welke apparaten de marketingcampagnes het beste presteren.
Dit had een titel van een Bassie & Adriaan film kunnen zijn, maar een superheldenfilm zou GA4 in dit verhaal beter staan. Het event-driven datamodel van GA4 kan namelijk wel eens dé oplossing zijn voor het verdwijnen van third-party cookies. De verdwijning van third-party cookies heeft namelijk grote impact op de data die je om privacy redenen kan en mag verzamelen. De targetingopties van GA4 bieden hierbij een welkome uitkomst. GA4 kan potentiële doelgroepen herkennen op basis van machine learning en historische data. De praktijk moet uitwijzen of dit het gat gaat opvullen dat third-party-tracking achter zich laat, maar het is goed om in ieder geval alvast een alternatief te hebben.
Waarschijnlijk is dit het verschil waar je het meest van gaat merken. Het aantal beschikbare rapporten wordt drastisch verlaagd: van 150 naar slechts 30 rapporten. De rapporten worden gepresenteerd via dashboards, die je zelf naar smaak kunt aanpassen. Betekent dit dat je, door het verlaagde aantal rapporten, ook minder data hebt om weer te geven? Nee, dat niet. De rapporten zijn ook aan te passen naar jouw eigen wensen. Toegegeven: het gaat waarschijnlijk wel even duren voordat je gewend bent aan de nieuwe look van het nieuwe Google Analytics. Daarom is het goed om naast GA4 ook je oude Universal-property voorlopig aan te houden. Zo kan je de data vanuit GA4 vergelijken met de huidige data, zodat je de cijfers ook op waarde weet te schatten.
Eigenlijk om een hele simpele reden: Google gaat na verloop van tijd stoppen met het ondersteunen van Universal Analytics. De implementatie van GA4 is dus simpelweg harde noodzaak. Maar het is natuurlijk niet alleen een noodzaak omdat Google het je ‘oplegt’. GA4 biedt veel mogelijkheden die in de toekomst leidend kunnen worden. Daarom ben je zelf natuurlijk ook zeker gebaat bij deze nieuwe vorm van data verzamelen. Wil jij hiermee aan de slag, maar geen idee waar je moet beginnen? We helpen je natuurlijk graag! Neem contact op via onderstaande knop!