Gebruik je het juiste lettertype op je website?

Fonts, het online ‘werkwoord’ voor lettertypes. Als een bezoeker op je website komt is het belangrijk dat verschillende elementen de aandacht trekken. Dat geldt ook voor je font(s). Toch wil je daarbij juist vaak niet dat het de aandacht trekt. En toch ook weer wel, dat zit ‘m dan weer in het type font. Type font? Over 3 minuten weet jij hoe het zit!

Type; display- en body fonts
‘Fonts’, de online taal voor lettertype. Je hebt eigenlijk twee verschillende type fonts. Allereerst display fonts; lettertypes die decoratief en opvallend zijn. Verder heb je body fonts die vooral bedoeld zijn om de tekst goed te kunnen lezen. Tussen deze twee types maak je een keuze op je website.

Bekijk onderstaande afbeeldingen van de website van Kick Collection  maar eens. Je ziet daar de afwisseling tussen de verschillende fonts.

 

Stemming en style
Wat wil je bereiken met je lettertype? Pas hem aan bij de style van je website. Als je bedrijf heel modern en ‘on trend’ is, moet je dus ook kiezen voor lettertypes die bijvoorbeeld minimalistisch zijn. Zoals bij Kick Collection. Maar misschien zijn jullie zakelijk en recht-door-zee, windt er dan met je lettertype ook geen doekjes om. Kijk maar eens in tegenstelling naar het lettertype van BURO210. Zet de homepagina’s van Kick Collection en BURO210 maar eens naast elkaar. Een lettertype maakt veel verschil.

 

Stem af
Sierlijke lettertypes gecombineerd met een ‘plat’ lettertype kunnen al snel een onaangename combinatie zijn. Lettertypes stylen is als de kleuren in een outfit, soms vloekt het gewoon. De combinatie samen is dus ook heel belangrijk. Via website Fontpair kan je de verschillende lettertypes bij elkaar zien en helpt je om samenstellingen te maken.

 

Dus, welk lettertype gebruik je op je website?
Wil je concreet op zoek? Begin dan met zoeken voor de bodytekst naar ‘Serif lettertypes’ bij Google Fonts. Dat zijn lettertypes met een schreef (extra strepen bij de letter).  Deze worden vaak gebruikt bij langere teksten, print en op display. Bekende lettertypes met een schreef zijn Times New Roman en Georgia. Ook bij kleine lettergrootte blijft dit lettertype goed leesbaar. Hartstikke responsive dus! Voor de titel kies je dus een ander lettertype en dat match je via Fontpair.

Aan de slag en matchen maar!

Fun fact: onze designers kunnen deze tips dromen. We verdenken bijvoorbeeld onze collega Marlies er ook van dat ze slaapwandelend zegt: ‘Nee, dit moet toch bold.’ Dus maken wij het ontwerp van je website? Dan zijn deze tips dus al helemaal ingedroomd eh… ingebouwd!

Wil je meer weten? Neem dan snel contact op!

 

VOOR BURO210 IS DE ONLINE WERELD APPELTJE-EITJE.