Google: vééél meer dan alleen een zoekmachine!

Google, wie kent de zoekmachine niet? Met het woord zoekmachine doen we Google eigenlijk tekort. Dat Google ooit is begonnen als zoekmachine, dat klopt. Maar Google is veel meer dan een zoekmachine alleen. Google biedt programma’s aan zoals Gmail, Agenda, YouTube, Google Drive, Maps of Google Chrome. Er zijn echter ook programma’s die alleen zijn weggelegd voor bedrijven met een website of webshop.

In dit blog leren we je meer over die programma’s, en hoe je ze kunt inzetten! De Google programma’s die we aan je laten zien zijn bedoeld voor mensen die een eigen website of webshop hebben en die graag willen optimaliseren.

 

Google Analytics
De bekendste van die Google programma’s voor bedrijven is waarschijnlijk Google Analytics. Google Analytics is een programma dat je kunt gebruiken om statistieken te verzamelen van je website of webshop. Zo kun je er via Google Analytics onder andere achter komen hoeveel mensen je site bezoeken, wat die bezoekers allemaal doen op je site, welke pagina’s of knoppen populair zijn maar ook welke pagina’s juist heel weinig bezocht worden. De inzichten die je verkrijgt via Google Analytics kun je gebruiken om bezoekers langer op je site te houden, relevantere informatie aan te bieden en om een hoger conversieratio te verkrijgen.

 

Google Ads
Heb je het over Google Analytics, dan kom je al heel snel terecht bij Google Ads. Google Ads is het programma waarmee je advertenties kunt maken in de zoekmachine Google. Deze advertenties verschijnen boven de ‘organische’ zoekresultaten in. Google Ads werkt met het cost-per-click systeem (CPC). Het CPC-systeem houdt in dat de adverteerder pas moet betalen als er daadwerkelijk op een advertentie geklikt wordt. Dat zorgt ervoor dat Google Ads heel erg efficiënt omgaat met het beschikbare budget. Met Ads kun je heel doelgericht te werk gaan. Je kunt ervoor zorgen dat de zoekwoorden die je gebruikt heel nauwkeurig aansluiten bij datgene dat je aanbiedt op je website. Dit zorgt voor relevante bezoekers, waarmee je conversieratio zal stijgen.

 

Google Mijn Bedrijf
Een van de andere Google programma’s voor bedrijven heet Google Mijn Bedrijf. Google Mijn Bedrijf verschijnt naast de resultaten van een zoekopdracht. Typ bijvoorbeeld eens BURO210 in bij Google. Aan de rechterkant van het scherm (desktop) of aan de bovenkant (mobiel) verschijnen de resultaten van Google Mijn Bedrijf.

Deze resultaten kun je zelf invullen en aanpassen via Google Mijn Bedrijf. Zo kun je ervoor zorgen dat iemand die de naam van je bedrijf intypt in Google heel snel contact met je kan opnemen. Deze bezoeker ziet in een mum van tijd alle relevante informatie die hij wil weten via het Google Mijn Bedrijf-venster. Zo verschijnen de openingstijden, de locatie, het telefoonnummer en enkele afbeeldingen van je organisatie. Dit zorgt ervoor dat nieuwe klanten snel contact met je op kunnen nemen, en een goede eerste indruk krijgen van jouw bedrijf.

 

Google Optimize
Een programma dat minder mensen kennen is Google Optimize. Google Optimize is gemaakt om de conversie op je website of webshop te verhogen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een A/B test via dit programma. Door middel van een A/B test kun je erachter komen wat het beste werkt op je website.

Een A/B test werkt als volgt: de bezoekers van je site worden opgedeeld in twee groepen. Deze twee groepen krijgen allebei een andere pagina te zien. De pagina die de twee groepen te zien krijgen verschillen van elkaar, dat kan zijn qua tekst, kleuren of vakken. Hierna kun je zien welke van de twee pagina’s het meest efficiënt is, en de hoogste conversie oplevert. Die gegevens kun je later gebruiken om de conversie op je site te verhogen.

Zo blijkt dat je met deze Google programma’s heel wat meer kunt dan je misschien in eerste instantie dacht! Heb je vragen of ben je benieuwd naar alle mogelijkheden van programma’s van Google? Neem eventjes contact met ons op om alle mogelijkheden te ontdekken!

Wil je meer weten? Neem dan snel contact op!

 

OOK ONLINE WEGWIJS RAKEN? NEEM CONTACT OP!