Magento 2

Alle webshop eigenaren die gebruikmaken van het populairste Open Source e-commerce platform van de wereld, Magento, staan voor een belangrijke stap. In november 2015 is Magento 2 uitgekomen en Magento heeft aangekondigd dat ze eind 2018 stoppen met de ondersteuning van Magento 1. Maar moet je nu al over stappen of is het verstandig om de ontwikkelingen nog even af te wachten en de overstap later te maken?

Voordelen Magento 2
Magento 2 is uiteraard ontwikkeld omdat Magento 1 verbetert kon worden. Magento 2 is een volledig nieuw pakket, waardoor afscheid is genomen van de verouderde technieken van Magento 1 en de nieuwste technieken worden toegepast. Voordelen van Magento 2 zijn onder andere:

– Verbeterde performance. De motor van Magento 2 is volledig vernieuwd waardoor het laden van de webshop sneller gaat. Het denkwerk wordt op de achtergrond gedaan, zodat de pagina sneller opent voor de bezoeker.

– Mobile first. Magento 2 werkt vanuit de mobile first aanpak. Dit betekent dat de webshop eerst ontwikkelt wordt voor de kleinere schermen en vervolgens wordt uitgebouwd naar de desktopschermen. Dit betekent dat op mobiele apparaten alleen de benodigde informatie wordt ingeladen.

– Zoekmachine vriendelijk. Magento 2 zorgt er voor dat de webshop zoekmachine vriendelijk wordt ingericht. Er zijn meerdere nieuwe features waar gebruik van kan worden gemaakt, een kleine greep uit de nieuwe features:

  • Standaard gegenereerde meta-tags.
  • Magento 2 is standaard geïntegreerd met Google Analytics & Google AdWords.
  • Je kunt gemakkelijk pagina’s uitsluiten van indexatie door het Robot.txt beheer.

– Verbeterde afreken procedure. Afrekenen is een belangrijke stap voor webshops. In Magento 2 is het afrekenen nog gemakkelijker voor de klant, je kunt in 2 stappen betalen en de afleiding voor de bezoeker is zo veel mogelijk weggelaten, zoals standaard elementen als de navigatiebalk. Daarnaast is het nog makkelijker om artikelen toe te voegen aan de winkelwagen. Dit alles om tot een betere conversieratio te komen.

– Verbeterde Backend. De achterkant van Magento 2 is erg verbeterd in de grafische lay-out en beschikt over nieuwe functionaliteiten. Zo is het  toevoegen van producten en Magento extensies gemakkelijker waardoor je veel arbeidsuren kunt besparen.

 

Nadelen Magento 2
Nog geen kennis bij webbouwers. Omdat Magento 2 een vrij nieuw pakket is, zijn nog maar weinig webbouwers bekend met de techniek. Daarnaast is het overzetten van de webshops een behoorlijke klus en ook daar missen veel webbouwers de kennis nog voor, wat kan leiden tot lange processen en fouten na het overzetten.

– Nog niet veel extensions beschikbaar.  Magento 2 heeft nog niet veel extensions, dit betekent dat het bouwen van een Magento 2 webshop meer tijd in beslag neemt en de kans op een bug groter is.

– Snelheid. Magento 2 is nog niet voor iedere shop sneller dan Magento 1, omdat de hostingbedrijven nog niet weten hoe ze Magento 2 snel en goed moeten laten draaien.

 

Advies voor overstappen op Magento 2
Al met al is de toekomst met Magento 2 rooskleurig, echter op de korte termijn is het nog niet voor elke webshop voordeliger en dus aan te raden om de overstap te maken.

– Eenvoudige shop. Heb je een eenvoudige webshop met een beperkt assortiment? Dan kun je de overstap op korte termijn doen, maar het is niet noodzakelijk. Je kunt ook nog even afwachten tot alle kinderziektes er uit zijn en webbouwers meer kennis hebben van Magento 2.

– Ingewikkelde shop. Voor een webshop met veel producten en verschillende assortimenten, is het aan te raden nog even te wachten met de overstap. Er liggen te veel problemen op de loer als je nu overstapt. Wanneer de webbouwers en hostingbedrijven beter bekent zijn met Magento 2 is het goed om de stap te nemen. En geen zorgen, tot eind 2018 kan jouw webshop nog prima draaien op Magento 1.

 

Stappenplan
Omdat Magento 2 een volledig ander pakket is dan Magento 1 is het niet mogelijk om simpel weg te upgraden. Als webshop eigenaar is het een behoorlijke stap om over te gaan op Magento 2. Wil je toch als een van de eerste webshop eigenaren jouw huidige Magento 1 webshop overzetten naar Magento 2? Volg dan in ieder geval de volgende stappen:

 1. Maak een overzicht van de functionaliteiten van je Magento 1 webshop, welke onderdelen zijn standaard en welke onderdelen zijn met maatwerk gebouwd?
 2. Onderzoek welke functionaliteiten standaard in Magento 2 zitten en welke functionaliteiten er ontwikkeld moeten worden. Laat deze missende onderdelen bouwen door je webbouwer.
 3. Zet de standaardinstellingen, klantgegevens, productgegevens en categoriegegevens over naar Magento 2 door een data migratie uit te voeren.
 4. Magento 2 heeft veel nieuwe features voor zoekmachine optimalisatie, zorg dat dit goed ingericht is in Magento 2.
 5. Om geen waarde te verliezen op de zoekmachines door wijzigingen in je URL’s moet je een SEO/SEA migratie uitvoeren.
 6. Stap direct over op HTTPS, indien dit nog niet was ingericht.

Meer weten over Magento 1 of Magento 2 webshops? Bij Buro210 werken Magento gecertificeerde collega’s die je graag meer vertellen.

Wil je meer weten? Neem dan snel contact op!

 

OOK ONLINE WEGWIJS RAKEN? NEEM CONTACT OP!