Deze vraag is begrijpelijk, want waarschijnlijk vind je al je landingspagina’s belangrijk. Maar verplaats jezelf eens in jouw eigen websitebezoekers. Zouden zij het fijn vinden om te kunnen kiezen uit honderd-en-één pagina’s in het hoofdmenu? Nee, en jij waarschijnlijk ook niet. Het wordt onoverzichtelijk en mensen raken al snel hun interesse kwijt zodra ze niet makkelijk door jouw website heen kunnen navigeren. Met het verlaten van je website als gevolg.
We raden aan om de 4 tot maximaal 7 belangrijkste koppen in je hoofdmenu te zetten, met zo min mogelijk subcategorieën. Zorg ervoor dat jouw hoofdmenu overzichtelijk, duidelijk en kort is, zodat de bezoeker precies kan vinden waar het naar op zoek is. Maar, hoe doe je dit alles dan? Hier wat tips!
1. Analyseer welke pagina’s écht belangrijk zijn voor jouw website!
Een belangrijke pagina trekt veel verkeer naar zich toe, biedt de bezoeker de informatie die het nodig heeft en zorgt voor veel vervolgacties. Check dus in Analytics welke pagina’s hieraan voldoen en verwerk de beste pagina’s in je menustructuur. Wees kritisch, want ervaring leert dat je er al snel te veel wilt uitkiezen.
2. Deel je hoofdmenu zo slim mogelijk in
Als de pagina’s ‘over ons’, ‘FAQ’, ‘nieuws’ en ‘ons team’ belangrijk voor je zijn, hang de laatste drie pagina’s dan onder de ‘over ons’ pagina, of beter nog; link hier vanaf de ‘over ons’ pagina naartoe. Ze passen dus ook prima op een nieuwe pagina. Hiermee houdt je het lekker overzichtelijk, maar blijven de pagina’s wel verbonden aan elkaar. Wees ook concreet: verander het kopje ‘diensten’ bijvoorbeeld naar ‘SEO’ en ‘SEA’ (afhankelijk hoeveel koppen je dan nodig hebt).
3. Verwerk je focus zoekwoorden in je menu
Ook dit speelt weer een belangrijke rol in je SEO-strategie. Je zoekwoord (ook wel anchortekst) vertelt Google waar de pagina waarnaar wordt doorgelinkt in over gaat. Ook hiermee maak je het voor Google of andere zoekmachines gemakkelijker te begrijpen wat er op jouw pagina staat, waardoor het (je raadt het al) sneller geïndexeerd kan worden.
4. Teken je menustructuur uit
Pak een pen en papier en teken jouw ideale en gewenste menustructuur uit. Zo vorm je voor jezelf een duidelijk, visueel beeld hoe jij het graag wilt hebben en heb je makkelijk inzicht in verbeterpunten. Je kunt precies zien welke hoofd- en subpagina’s er in je menustructuur komen te staan en op welke plaats.