image

Hoe ziet de interne linkstructuur van jouw website eruit?

Bij zoekmachineoptimalisatie (SEO) wordt er naar drie pijlers gekeken: techniek, content en autoriteit. Er is buiten die drie pijlers echter een belangrijke, overkoepelende factor om rekening mee te houden: de interne linkstructuur. De interne structuur is met verschillende tools te achterhalen en te verbeteren. Door een goede interne linkstructuur weet je de autoriteit van verschillende pagina’s stevig te verhogen. In dit artikel kijken we naar het belang van een goede interne linkstructuur en geven we je een aantal praktische tips.

Publicatiedatum:
2 mei 2023
Leestijd:
5 minuten
Auteur:
Aron

Hoe belangrijk is de interne linkstructuur?

 

Om te beginnen: wat zijn interne links? Interne links zijn hyperlinks, ook wel klikbare links, op een website die verwijzen naar een andere pagina op hetzelfde domein. Dat is het verschil met externe links, waarbij er wordt verwezen naar een andere pagina op een ander domein.

De interne linkstructuur bestaat uit alle interne links op een domein en hoe deze links in verhouding staan met elkaar. Interne links op een website hebben in het kort 3 verschillende functies:

 

1. De interne links zorgen voor hiërarchie en structuur op de website

 

Wanneer er nergens op een pagina interne links zijn geplaatst is dat een teken voor Google dat die pagina minder belangrijk is. Een pagina zonder interne links wordt ook wel een ‘orphan pagina’ genoemd. Zoekmachines als Google kunnen deze pagina lastig vinden, omdat ze geen waarde meekrijgen vanuit andere pagina’s. Dit kan resulteren in minder bezoekers op de pagina of website en uiteindelijk ook minder conversies!

Een manier waarop crawlers een ‘orphan pagina’ nog wel kan vinden is via je XML-sitemap of wanneer je de pagina handmatig laat indexeren in Google Search Console. Misschien trek je na het lezen van deze zin de haren uit je hoofd, maar het is niet zo moeilijk als het misschien lijkt.

De makkelijkste manier om zoekmachines te laten weten welke pagina’s belangrijk zijn is door middel van interne linkjes op de pagina. Bij voorkeur heeft elke pagina minstens één interne verwijzing naar een andere pagina, echter maken meer verwijzingen het alleen maar makkelijker voor Google om je website te volgen, te “lezen” en te beoordelen.

 

2. Ze zorgen ervoor dat bezoekers van de website op een gebruiksvriendelijke manier kunnen navigeren

 

Interne links maken het gemakkelijker voor bezoekers van een pagina om meer informatie te vinden of om verder te gaan naar een pagina waarnaar ze op zoek zijn. In het ideale scenario weten bezoekers door middel van 2 of 3 keer door te klikken vanaf de homepagina de meest belangrijke pagina (lees: converterende pagina) te bereiken.

Het is echter wel belangrijk om op de pagina waar je wilt dat bezoekers een conversie doen, het gebruik van interne links te beperken. Je wilt namelijk zo weinig mogelijk afleiding op de converterende pagina hebben zodat bezoekers minder snel van deze pagina weggaan.

 

3. Ze zorgen ervoor dat de binnenkomende autoriteit, ook wel ‘link juice’ of de ‘SEO waarde’, op een pagina wordt verdeeld

 

Deze waarde wordt verdeeld onder de verschillende pagina’s waarnaar wordt verwezen door middel van interne links. Daarom is het belangrijk om de belangrijkste pagina’s, waarvan je wilt dat ze hoog scoren, op te nemen in je interne linkstructuur. Op die manier wordt de ‘link juice’ die op andere plekken binnenkomt door middel van interne links overgegeven aan de belangrijkste pagina’s.

Meer weten over dit onderwerp?

Laat je gegevens achter, dan neem ik contact met je op.

Tips voor een juiste interne linkstructuur

 

Nu weet je wat interne links zijn en wat het belang is van een juiste structuur. Maar wat zijn fouten die vaak gemaakt worden bij het opzetten van deze structuur en waar moet je op letten? Hieronder een opsomming met 5 punten om rekening mee te houden.

 

1. Links in formulieren of uitvouw velden

 

Wanneer er een vraag beantwoord moet worden of wanneer er doorgeklikt moet worden om tekst of content te zien, is die tekst vaak niet zichtbaar voor zoekmachines. Dit zorgt ervoor dat de zoekmachine de pagina niet op de juiste manier beoordeelt en is daarom nadelig voor de positie van een pagina.

 

2. Pagina’s en links die alleen via de interne zoekopdracht gevonden kunnen worden

 

Op die manier kunnen zoekmachines de pagina en de content niet vinden. Een oplossing is meer gebruik van interne links, bijvoorbeeld om blogcontent te laten zien aan zoekmachines en potentiële bezoekers. Hoe meer interne links er naar een bepaalde pagina of links verwijzen, hoe meer de content als belangrijk gezien wordt door de zoekmachine en wordt getoond.

 

3. Links in javascript, flash of plug-ins kunnen voor leesbaarheidsproblemen zorgen bij zoekmachines

 

Daarom wordt standaard HTML aangeraden voor belangrijke links, op die manier kan een zoekmachine die goed crawlen.

 

4. Pagina’s met honderden of duizenden links

 

Deze pagina’s kunnen door crawlers worden overgeslagen. Dit komt omdat zoekmachines een limiet van grofweg 150 links per pagina kunnen volgen.

 

5. Geen goed gebruik van de homepagina

 

Dit is vaak de sterkste pagina met het meeste verkeer en binnenkomende links. Dit is dus de perfecte pagina om interne links op te plaatsen naar je belangrijkste SEO pagina’s (waarvan je wilt dat ze gevonden worden).

 

 

Ga zelf aan de slag

 

Kortom, hopelijk weet je nu hoe de interne linkstructuur van jouw website ingericht moet worden. De structuur is erg belangrijk voor de zoekmachineoptimalisatie (SEO) van jouw belangrijkste pagina’s of website. Ten eerste zorgt een goede structuur ervoor dat de hiërarchie op de website goed staat en de juiste pagina’s gevonden kunnen worden door Google. Ten tweede zorgt het voor een hogere gebruiksvriendelijkheid voor bezoekers wat kan resulteren in meer verkeer en meer conversies. Ten slotte zorgt een goede structuur ervoor dat de binnenkomende autoriteit op de juiste manier verdeeld wordt onder de belangrijkste pagina’s waar de focus op ligt.

Ben je benieuwd hoe jouw interne structuur eruit ziet of wil je hem verbeteren?

Neem dan contact op, ik help je graag!