image

LinkedIn bereik vergroten: 3 direct toepasbare tips

Zet jij LinkedIn al in als strategisch middel om aan klanten te komen? Misschien nog niet. Maar je moet je realiseren dat dit inmiddels zeker mogelijk is. De bedrijven die hun klanten enkel en alleen uit organische posts op LinkedIn halen, zijn inmiddels al niet meer op twee handen te tellen. Het tijdperk van enkel een digitaal CV en een banenmarkt zijn voorbij voor LinkedIn; authenticiteit en wat met een mooi woord ‘thought leadership’ wordt genoemd voeren de boventoon.

Wil jij met je bedrijfspagina of persoonlijke pagina jezelf als ‘thought leader’ profileren? Maar is jouw bereik op LinkedIn nog niet helemaal waar je wil dat het is? Dan heb ik in deze blog 3 tips waarmee je direct aan de slag kunt om je bereik wat op te krikken.

Publicatiedatum:
16 mei 2023
Leestijd:
4 minuten
Auteur:
Aron

Tip 1: Controleer jouw social selling index

 

Ooit gehoord van de LinkedIn Social Selling Index (SSI)? Dat is namelijk een belangrijke factor in jouw organisch bereik. De SSI is een score, uitgegeven door LinkedIn, die aangeeft in welke mate jij je als professional in jouw branche weet te profileren op LinkedIn. De score is opgebouwd uit 4 factoren:

 

  • Het creëren van een professioneel merk;
  • De juiste personen vinden met gebruik van LinkedIn;
  • Het delen van relevante content op LinkedIn;
  • Het opbouwen van relaties via LinkedIn.

Op iedere factor wordt jij als LinkedIn gebruiker beoordeeld. Samen vormen deze beoordelingen jouw Social Selling Index. Nu hoor ik je denken: ‘maar wat heb ik hier dan precies aan?’ Nou, best veel, om eerlijk te bekennen. Jouw SSI wordt namelijk gebruikt in een formule waarmee jouw organische bereik wordt bepaald.

 

De formule is als volgt: (SSI / 10 *100%) *aantal volgers = jouw organische bereik

 

Voorbeeld: je hebt een SSI van 31 en een volgersaantal van 700. Dat zou betekenen dat je een organisch bereik hebt van (31/10 *100%) * 700 = 21. 21 volgers krijgen normaal gesproken maar jouw bericht te zien. Dat is niet zo veel.

Maar geen paniek: wanneer je een ‘zeer deskundig’ (lees: compleet) profiel hebt, wordt jouw organische bereik verdubbeld. Zit je al op 42 volgers. Nog altijd niet veel, maar het begint ergens op te lijken!

 

Let op: de SSI is enkel inzichtelijk voor persoonlijke profielen, niet voor bedrijfsprofielen.

 

 

Tip 2: Zorg voor interactie met jouw content

 

Misschien een beetje een open deur, maar toch eentje die ik wil aanstippen. Interactie met jouw post is namelijk sneller gemaakt dan je denkt. Niet alleen een like, reactie of deelactie is namelijk een interactie. Ook een klik op de button ‘meer weergeven’ binnen jouw post is een interactie. Daarnaast is het 2 seconden kijken van een video (ja, echt, slechts 2 seconden) of het doorklikken van een PDF-carrousel een interactie.

Hier kan je natuurlijk slim gebruik van maken. In de twee afbeeldingen hieronder zie je hier goede voorbeelden van:

image
image

Wat je hier ziet gebeuren heb je vast wel eens eerder gezien, maar gebeurt allerminst zonder reden: posten op deze manier maakt je nieuwsgierig en laat je doorklikken. Het lokt dus interactie uit en verhoogt daarmee de SSI van de persoon die het plaatst. Jij als lezer getriggerd, ik een hogere SSI. Win-win.

 

 

Tip 3: Stem je content af op jouw doelgroep (en zoek je doelgroep wat meer op)

 

Verder met de open-deurenshow, want ook deze komt niet uit de lucht vallen. Maar ook dit is een punt dat vaak vergeten wordt. Want als je weet dat je, op basis van je SSI, slechts een klein aantal tientallen mensen bereikt, dan zal je dit op een andere manier moeten boosten. Hoe? Juist: zorgen dat je waardevolle content deelt. Want als jouw doelgroep jouw content interessant vindt en het gaan liken en delen, dan zal jouw content als een olievlek over LinkedIn verspreiden.

Wat is dan waardevolle content? Dat is natuurlijk lastig te bepalen en in iedere branche anders. Wel heb ik, vrijgevig als ik ben, 3 tips binnen deze derde tip over hoe je erachter komt wat jouw doelgroep relevante content vindt:

 

  • Ga andere ‘thought leaders’ volgen op LinkedIn en kijk wat zij posten. Ik raad niet aan om dit 1 op 1 te kopiëren, enkel om inspiratie op te doen uit hun posts.
  • Deel jouw visie of mening op ontwikkelingen binnen de branche. Grote kans dat mensen dan sneller interactie zullen zoeken met jouw posts. Analyseer welke posts het best werken en maak hieruit de balans op.
  • Analyseer de beste artikelen op blogwebsites binnen jouw branche. Wat zorgt voor veel interactie en wat niet?

 

Aan de slag!

 

Door je SSI in de gaten te houden, interactie uit te lokken door jouw content op een slimme manier in te richten en door jouw content af te stemmen op de doelgroep moet het jou lukken om je LinkedIn bereik te vergroten. Maar, wat misschien wel het meest belangrijk is: je moet aan de slag! Onderschat dat niet. Want bedenken wat je gaat posten en het dan ook daadwerkelijk schrijven: daar gaat nog best wel wat tijd en met name wat stoïcisme in zitten. Als je dit echter op weet te brengen, dan haal je binnen de kortste keren misschien wel klanten uit LinkedIn.

 

Kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan contact op met me op, ik help je graag!

Ben je benieuwd hoe wij jou kunnen helpen?

Neem dan contact op, ik help je graag!