image

SEO landingspagina in je hoofdmenu plaatsen: wel of niet doen?

Laatst kreeg ik de vraag: ‘heeft het een positieve invloed op je SEO als je je landingspagina verwerkt in je hoofdmenu?’ Het korte antwoord; ja! Het plaatsen van een landingspagina in je hoofdmenu draagt niet alleen bij aan betere Google posities op de SERP, maar zorgt er ook voor dat Google jouw website makkelijker kan crawlen. Hiermee vergroot je de kans dat Google jouw landingspagina(s) sneller indexeert. Niet geheel onbelangrijk, want als jouw pagina niet geïndexeerd is, wordt het ook niet vertoond op Google en komen er dus geen organische bezoekers naartoe.

Publicatiedatum:
24 maart 2023
Leestijd:
5 minuten
Auteur:
Aron

Waarom een goede menustructuur belangrijk is voor je SEO

 

Wanneer jouw nieuw geschreven landingspagina niet terugkomt in je menustructuur, zweeft de pagina als het ware ergens op jouw website rond. Komt ‘ie wel terug in de menustructuur, dan help je Google met het vinden van je landingspagina, waardoor de kans op snellere indexering aanzienlijk groter wordt. Dit komt doordat jouw pagina dan ‘verbonden’ is met linkjes, waardoor Google de content op jouw pagina beter kan vinden en crawlen.

 

Een klein voorbeeld:

 

Stel nu dat jouw website 1000 pagina’s heeft. Je hoofdmenu staat op al die pagina’s. Dat betekent dat de pagina’s die in je menu staan, maar liefst 1.000 interne links hebben. Zo krijgen ze dus vanzelf heel wat SEO waarde. Moet je nagaan hoe groot de menustructuur van een website kan zijn!

Meer weten over dit onderwerp?

Laat je gegevens achter, dan neem ik contact met je op.

Al je landingspagina’s maar in je hoofdmenu verwerken dan?

 

Deze vraag is begrijpelijk, want waarschijnlijk vind je al je landingspagina’s belangrijk. Maar verplaats jezelf eens in jouw eigen websitebezoekers. Zouden zij het fijn vinden om te kunnen kiezen uit honderd-en-één pagina’s in het hoofdmenu? Nee, en jij waarschijnlijk ook niet. Het wordt onoverzichtelijk en mensen raken al snel hun interesse kwijt zodra ze niet makkelijk door jouw website heen kunnen navigeren. Met het verlaten van je website als gevolg.

We raden aan om de 4 tot maximaal 7 belangrijkste koppen in je hoofdmenu te zetten, met zo min mogelijk subcategorieën. Zorg ervoor dat jouw hoofdmenu overzichtelijk, duidelijk en kort is, zodat de bezoeker precies kan vinden waar het naar op zoek is. Maar, hoe doe je dit alles dan? Hier wat tips!

 

1. Analyseer welke pagina’s écht belangrijk zijn voor jouw website!

 

Een belangrijke pagina trekt veel verkeer naar zich toe, biedt de bezoeker de informatie die het nodig heeft en zorgt voor veel vervolgacties. Check dus in Analytics welke pagina’s hieraan voldoen en verwerk de beste pagina’s in je menustructuur. Wees kritisch, want ervaring leert dat je er al snel te veel wilt uitkiezen.

 

2. Deel je hoofdmenu zo slim mogelijk in

 

Als de pagina’s ‘over ons’, ‘FAQ’, ‘nieuws’ en ‘ons team’ belangrijk voor je zijn, hang de laatste drie pagina’s dan onder de ‘over ons’ pagina, of beter nog; link hier vanaf de ‘over ons’ pagina naartoe. Ze passen dus ook prima op een nieuwe pagina. Hiermee houdt je het lekker overzichtelijk, maar blijven de pagina’s wel verbonden aan elkaar. Wees ook concreet: verander het kopje ‘diensten’ bijvoorbeeld naar ‘SEO’ en ‘SEA’ (afhankelijk hoeveel koppen je dan nodig hebt).

 

3. Verwerk je focus zoekwoorden in je menu

 

Ook dit speelt weer een belangrijke rol in je SEO-strategie. Je zoekwoord (ook wel anchortekst) vertelt Google waar de pagina waarnaar wordt doorgelinkt in over gaat. Ook hiermee maak je het voor Google of andere zoekmachines gemakkelijker te begrijpen wat er op jouw pagina staat, waardoor het (je raadt het al) sneller geïndexeerd kan worden.

 

4. Teken je menustructuur uit

 

Pak een pen en papier en teken jouw ideale en gewenste menustructuur uit. Zo vorm je voor jezelf een duidelijk, visueel beeld hoe jij het graag wilt hebben en heb je makkelijk inzicht in verbeterpunten. Je kunt precies zien welke hoofd- en subpagina’s er in je menustructuur komen te staan en op welke plaats.

 

 

De voordelen van landingspagina’s in je hoofdmenu

 

Om het overzichtelijk te houden voor je, zet ik hieronder de 3 belangrijkste voordelen op een rijtje.

 

1. Hogere SEO waarde

 

Je verbindt jouw landingspagina met vrijwel iedere pagina die jouw website bevat, waardoor er op een makkelijke manier veel SEO-waarde bij komt. Dit draagt bij aan de pagina positie op Google en je interne linkstructuur.

 

2. Snellere indexatie

 

Je voorkomt een zogeheten ‘verborgen pagina’ en helpt Google de content op je pagina beter te begrijpen, waardoor het sneller in staat is om het te crawlen en indexeren. Is jouw pagina niet geïndexeerd? Dan komen er ook geen organische bezoekers naar je pagina.

 

3. Makkelijker navigeren

 

Op welke pagina een bezoeker ook is, ze kunnen gemakkelijk naar jouw belangrijke landingspagina navigeren door deze op te zoeken in het hoofdmenu. Vaak zijn hier maar 1 of 2 klikken voor nodig!

 

 

Linkjes in je footermenu of sidebar plaatsen

 

Ook de plaats waar linkjes staan zijn voor zoekmachines zoals Google belangrijk. Het geeft de linkjes meer waarde als het in je hoofdmenu staat, dan dat het in je footermenu of sidebar staat. Goed om er op deze manier aan herinnerd te worden dat je efficiënt te werk moet gaan met het bepalen welke linkjes je in je hoofdmenu plaatst. Sluit het plaatsen van linkjes in je footermenu en sidebar niet uit, maar probeer er mee te testen. Wat goed werkt is voor iedere website anders.

 

 

Ga zelf aan de slag

 

Hopelijk heb je zo een duidelijk beeld gekregen waar jouw hoofdmenu ongeveer aan moet voldoen. Ga er dus zelf mee aan de slag en test wat goed is voor jouw website. Kom je er niet uit en heb je hulp nodig? Neem dan gerust contact met mij op om samen te brainstormen welk menustructuur goed aansluit op jouw SEO-strategie.

Benieuwd hoe wij jullie kunnen helpen?

Vul onderstaand formulier in en dan spreken we elkaar snel.