image

Thin slicing: zo gebruik je het om jouw website te verbeteren

Je hebt de perfecte landingspagina gemaakt. Heldere informatie geschreven in sterke copy, met ook nog eens aantrekkelijke foto’s en video’s. 14 dagen later bekijk je de eerste data: hoge bouncepercentages en lage sessieduur. De pagina waar je zo trots op bent, presteert ondermaats… Hoe kan dit?

De kans bestaat dat jouw website het slachtoffer is van een handigheidje in onze hersenen: thin slicing. In deze blog vertel ik je wat thin slicing precies inhoudt en hoe het je kan helpen jouw website te verbeteren.

Publicatiedatum:
7 april 2023
Leestijd:
4 minuten
Auteur:
Aron

Wat is thin slicing?

 

Thin Slicing is het vermogen van onze hersenen om snelle, nauwkeurige conclusies te trekken op basis van beperkte informatie. Met een ‘thin slice’ wordt de dunne snede informatie bedoeld die een mens nodig heeft om een conclusie op te baseren. Deze manier van informatie verwerken en conclusies trekken zijn onbewuste mentale processen. De dunne snede aan informatie wordt in ons onderbewuste brein vergeleken met eerdere ervaringen en bekende patronen. Op basis van deze patronen trekken we al snel een conclusie en vormen we een mening.

Hoe ‘thin’ is die thin slice dan precies? Nou, heel dun: slechts enkele seconden. Op basis van enkele seconden hebben we al een mening gevormd over een bepaald persoon, onderwerp of een bepaalde situatie. Je begrijpt dus: de eerste indruk is enorm belangrijk!

 

 

Thin slicing experimenten

 

Thin Slicing komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan die dit fenomeen aantonen.

 

Nalini Ambady en Robert Rosenthal

Een bekend experiment waarin Thin Slicing duidelijk naar voren komt is het Experiment van Nalini Ambady en Robert Rosenthal. Zij lieten een groep mensen een beoordeling geven aan een docent die college aan het geven was. Ze moesten het doen met slechts 30 seconden beeldmateriaal, zonder geluid, en later zelfs nog met 15 seconden en 6 seconden. Het bijzondere is dat de beoordeling van deze groep mensen voor 90% overeenkwam met de beoordeling van studenten die een volledig semester gevolgd hebben. Alles dus op basis van een non-verbale videoclip van een halve minuut of minder.

 

Daniel Kahneman

 

Een ander bekend voorbeeld is het experiment van Daniel Kahneman. Hij liet geen videoclips maar juist audiofragmenten horen aan een groep deelnemers. Deze moesten op basis van deze seconden aan geluidsopname het karakter van de spreker omschrijven. De beoordeling van deze mensen kwam heel dichtbij de beoordeling van de spreker zelf en die van zijn familie en vrienden.

 

 

Is onze thin slice-beslissing altijd betrouwbaar?

 

Na het lezen van de twee bovenstaande experimenten zou je denken van wel. Maar helaas, het tegendeel is waarheid. Er zijn dan ook een aantal experimenten te noemen die de nauwkeurigheid van Thin Slicing wat nuanceren. Zo zijn er experimenten gedaan waarbij mensen moesten beoordelen of iemand liegt op basis van lichaamstaal. Uitkomst: de deelnemers scoorden niet veel beter dan 50%. Kop of munt is nagenoeg net zo nauwkeurig.

Ook experimenten waarbij er meerdere stukjes informatie gecombineerd moesten worden of er invloed was van culturele of situationele factoren toonden aan dat thin slicing niet altijd goede conclusies oplevert. Hoewel we als mensen dus geneigd zijn om te vertrouwen op ons onderbuikgevoel, gevoed door een dun sneetje informatie, resulteert dit niet altijd in juiste beslissingen of conclusies.

 

 

Thin slicing inzetten voor je website

 

Nu je weet hoe thin slicing werkt en een aantal voorbeelden gezien hebt, is het tijd om terug te grijpen naar de hoge bouncepercentages. We zitten namelijk nog steeds met een probleem: die pagina waar je zo hard aan gewerkt hebt, presteert niet zoals het moet presteren. De kans is dus goed aanwezig dat mensen op basis van een thin slice van jouw website al afgehaakt zijn. Er is dus iets aan de hand: iets op jouw website zorgt ervoor dat de website als niet nuttig ervaren wordt door de bezoekers. Hoewel hij dat misschien wel is, krijgt de website door de thin slice niet meer de kans om dat te laten zien aan jouw bezoekers.

Meer weten over dit onderwerp?

Laat je gegevens achter, dan neem ik contact met je op.

Negatieve thin slice

 

1. Langzame laadtijd

 

De eerste indruk van een website wordt grotendeels bepaald door de laadtijd. Een lange laadtijd schrikt bezoekers af en laat een slechte eerste indruk achter. Het is dus raadzaam om te zorgen voor snellere laadtijden. Dit kun je doen door onder andere afbeeldingen te verkleinen, bestandsgroottes te minimaliseren en onnodige code te verwijderen.

 

2. Navigatie

 

Slechte navigatiemogelijkheden op een website zorgen al snel voor de ervaring dat een website onbetrouwbaar is. Een eenvoudige en intuïtieve navigatiestructuur kan ervoor zorgen dat bezoekers langer op je website blijven en meer pagina’s bekijken.

 

3. Visuele aantrekkingskracht

 

Een andere mogelijke oorzaak van een negatieve slice is visuele aantrekkingskracht. Fonts, afbeeldingen, kleuren en vormen op jouw website kunnen zowel aanspreken als afschrikken, en zoals je inmiddels weet is de keuze tussen deze twee in slechts een aantal seconden gemaakt.

 

 

Samengevat

 

We vormen binnen de kortste keren een oordeel over wat we zien of horen. Op sommige momenten is het oordeel dat we op dat moment vellen een zeer nauwkeurige, maar op andere momenten is ons eerste oordeel van een situatie niet helemaal correct. Wat de conclusie ook is: het eerste oordeel doet ons besluiten een persoon of situatie in overweging te nemen. Of niet. Daarom is het ontzettend belangrijk om mogelijke oorzaken van een negatieve ‘thin slice’ weg te nemen. Alleen zo krijg je de kans om jouw échte verhaal te vertellen.

Benieuwd hoe wij jullie kunnen helpen?

Vul onderstaand formulier in en dan spreken we elkaar snel.