image

Het verschil tussen vindbaarheid en zichtbaarheid

Wanneer je aan de slag wil met online marketing is de kans groot dat je je over verschillende onderwerpen, kanalen en methodieken gaat inlezen. Daarbij kom je waarschijnlijk een hoop termen tegen, waarvan er twee op het oog heel dichtbij elkaar liggen: vindbaarheid en zichtbaarheid. Inderdaad, op het oog liggen ze dicht bij elkaar, maar in de invulling binnen online marketing verschillen ze erg veel van elkaar. In deze blog leg ik je uit wat vindbaarheid en zichtbaarheid precies zijn en welke van de twee je op welk moment inzet.

Publicatiedatum:
9 augustus 2023
Leestijd:
5 minuten
Auteur:
Kim

Wat is vindbaarheid?

 

Eigenlijk zegt de naam precies wat het is. ‘Jouw online vindbaarheid verbeteren’ doe je wanneer je ervoor wilt zorgen dat potentiĂ«le klanten jouw website makkelijk weten te vinden. Daarmee wordt vooral bedoeld dat jouw website te vinden is op zoektermen die niet jouw merknaam bevatten. Wanneer je jouw merk- of bedrijfsnaam toevoegt, zal je namelijk bijna altijd wel boven komen drijven in de zoekresultaten. Het gaat natuurlijk met name om de ‘non-branded’ zoekresultaten. Daarin wil je vertoond worden, en dat is waar je met ‘vindbaarheid verbeteren’ aan gaat werken.

 

Voorbeelden van kanalen

 

Kanalen die je hiervoor kunt inzetten, zijn uiteraard de bekendste zoekmachines (lees: Google). Hierbij heb je vaak de keuze tussen SEO en SEA: het onbetaald verbeteren van jouw positie in de zoekmachine of het adverteren in een bepaalde zoekmachine. Hiermee verhoog je jouw positie, daarmee hopelijk ook het verkeer naar jouw website en met natuurlijk als einddoel dat daar dan weer meer klanten en/of omzet uit komt.

 

Wat vaak niet onder vindbaarheid geschaard wordt, maar daar wel degelijk onder valt: vindbaar zijn op zogeheten Marketplaces. Denk hierbij aan websites als Bol.com, Marktplaats en Amazon. De kans dat de mensen die de zoekresultaten van deze websites raadplegen ook echt wat gaan kopen, is natuurlijk een stuk groter dan bij Google.

 

 

Wat is zichtbaarheid?

 

Met zichtbaarheid focus je, de naam zegt het al, op het zichtbaar zijn voor jouw doelgroep. Nu hoor ik je misschien denken: ‘maar als je vindbaar bent, dan ben je toch ook meteen zichtbaar?’ Ja, dat klopt. Alleen de voorwaarde is dan wel dat iemand zelf gaat zoeken naar een bepaald product of een bepaalde dienst. Wanneer het gaat over zichtbaarheid, dan wordt juist vaak bedoeld dat jouw merk zichtbaar is wanneer mensen er niet direct naar zoeken. Doel hiervan is om merkbekendheid te creĂ«ren en bewustzijn voor het product of dienst aan te wakkeren.

 

Voorbeelden van kanalen

 

Voorbeelden van kanalen waarmee je je zichtbaarheid kunt vergroten zijn Facebook, Instagram, LinkedIn, TikTok en Pinterest. Bij al deze kanalen komt de bezoeker in feite niet omdat hij graag interactie met jouw bedrijf wilt (okĂ©, LinkedIn misschien uitgezonderd), dus je zal er voor moeten zorgen dat je de aandacht trekt om mensen te doen stoppen met scrollen. Opvallende tekst, afbeeldingen en/of video’s zijn dus belangrijk!

 

Natuurlijk zijn er ook voldoende offline kanalen die voor meer merkbekendheid kunnen zorgen. Denk daarbij een billboards langs de weg, tv-reclame, radioreclame, flyers, krantadvertenties en vast nog veel meer kanalen.

 

 

Wat zet je in en wanneer?

 

Of je vindbaarheid of zichtbaarheid inzet en welk specifieke kanaal je dan kiest, is per situatie verschillend. Je keuze hangt af van drie dingen: de fase in de marketingfunnel, de doelgroep en jouw communicatiedoelstelling.

 

Fase in de marketingfunnel

 

De fase in de marketingfunnel bepaalt met name of je kiest voor vindbaarheid of zichtbaarheid. Wanneer je niet bekend bent met een marketingfunnel: dit is een trechtervormig model die grofweg het proces van een klant beschrijft, van het eerste contact tot de aankoop en de nazorg. Er zijn verschillende varianten van deze funnels, maar voor dit voorbeeld gebruiken we de funnel van Google, het See-Think-Do-Care-model (STDC).

image

Als we het heel kort door de bocht bekijken, dan zou je kunnen zeggen dat de bovenste fases van het model vooral vragen om zichtbaarheid en de onderste fases vooral vragen om vindbaarheid. Aan jou de taak om jezelf af te vragen welke fase in de funnel een zetje kan gebruiken en of je daarmee dus kiest voor vindbaarheid of zichtbaarheid.

 

Doelgroep

 

Een tweede belangrijke afweging in jouw keuze voor een kanaal is jouw doelgroep. Niet iedere doelgroep is aanwezig op ieder platform. Heb jij een jonge doelgroep en focus je je op zichtbaarheid, dan kan TikTok een goed kanaal zijn. Heb je een oudere doelgroep waar je zichtbaar wil worden? Dan past Facebook wellicht beter. Zakelijke doelgroep? Dan is LinkedIn een goede keuze.

 

Disclaimer: ook hierin heb ik een aantal generieke aannames gedaan. Het kan natuurlijk zo zijn dat jouw specifieke doelgroep andere kanalen gebruikt dan je op basis van dit verhaal misschien zou verwachten. Wees dus vooral niet bang om doelgroepen en kanalen ten opzichte van elkaar te testen!

 

Communicatiedoelstelling

 

Tot slot moet je je afvragen: ‘wat wil ik met mijn communicatie bereiken?’ Het antwoord op deze vraag kan wel eens bepalend zijn voor het kanaal dat je gaat kiezen. Wil je dat mensen doorklikken naar je website, wil je dat ze iets downloaden of een gratis sample aanvragen, of wil je echt dat ze iets bij je kopen? De kans op succes binnen jouw communicatiedoelstelling kan verschillen op basis van welk kanaal je kiest.

 

Waarom kiezen?

 

Betekent een keuze voor vindbaarheid dat je zichtbaarheid daarmee uitsluit, en andersom? Nee, absoluut niet! Je kunt natuurlijk verschillende zichtbaarheidskanalen Ă©n vindbaarheidskanalen op hetzelfde moment inzetten om de doorstroom door jouw funnel zo optimaal mogelijk te krijgen. Je zal dit waarschijnlijk om je heen ook veel zien: vraag die gestimuleerd wordt op bijvoorbeeld social media, waarna de vraag wordt afgevangen op de zoekmachines. Staat jouw budget het toe om beide te doen? Dan zou ik dat zeker aanraden.

 

Heb je nog moeite met het kiezen van een kanaal of met het kiezen tussen een vindbaarheid of zichtbaarheidsstrategie (of beide)? Neem dan contact op via onderstaand formulier, we helpen je er graag bij!

Ben je benieuwd hoe wij jou kunnen helpen?

Neem dan contact op, ik help je graag!